Położona na zachodnim wybrzeżu Europy, nad Oceanem Atlantyckim, Portugalia oferuje szeroki wachlarz atrakcji, od pięknych plaż i malowniczych wsi, po tętniące życiem miasta i zabytki historyczne.
- Lizbona (Lisboa) - Stolica Portugalii, Lizbona, to dynamiczne miasto z bogatą historią i nowoczesną atmosferą. Warto odwiedzić dzielnice takie jak Alfama, z jej wąskimi uliczkami i tradycyjnymi fado, oraz Belém, gdzie znajduje się słynna Wieża Belém i Klasztor Hieronimitów, wpisane na listę UNESCO. Lizbona oferuje także piękne widoki z punktów widokowych, takich jak Miradouro da Senhora do Monte.
- Sintra - położona niedaleko Lizbony, to magiczne miasto znane z imponujących pałaców i ogrodów. Pałac Pena, zbudowany w stylu romantycznym, oraz Zamek Maurów oferują niezwykłe widoki i architekturę. Sintra jest także znana z pięknych ogrodów i rezydencji, takich jak Quinta da Regaleira.
- Algarve - Region Algarve na południu Portugalii słynie z pięknych plaż, klifów i malowniczych wiosek rybackich. Miejsca takie jak Faro, Albufeira i Tavira oferują złote plaże, ciepłe wody i doskonałe warunki do uprawiania sportów wodnych oraz relaksu.
Portugalska kuchnia jest znana z różnorodności smaków i świeżych składników. Warto spróbować potraw takich jak bacalhau (solony dorsz), pastéis de nata (ciastka z kremem), oraz różnorodnych dań z owoców morza. Portugalskie wina, w tym wino porto i maderyjskie, są również warte uwagi.
Comur – Conserveira de Portugal
Konserwy rybne z serii "Comur – The Fantastic World of the Portuguese Sardine". Można je znaleźć w sklepach z pamiątkami, a zwłaszcza w sklepach należących do Comur - Conserveira de Portugal. To popularny produkt turystyczny, bo puszki z sardynkami są oznaczone rokiem od 1916 do chwili obecnej i zawierają krótkie informacje o wydarzeniach z danego roku.
Choć każda puszka wygląda unikalnie ze względu na rocznik, zawartość jest zawsze taka sama – sardynki w oliwie. To raczej pamiątka niż produkt spożywczy, który kupuje się dla smaku. Sklepy z tymi konserwami często mają bogato zdobione wnętrza, nawiązujące do dawnych czasów i stylu retro, co przyciąga turystów.
Piwo
Podobnie jak w Hiszpanii, w Portugalii piwo jest bardzo popularne, zwłaszcza latem i na południu kraju. Piwa portugalskie to głównie lekkie lagery, idealne na gorący klimat.
Dwa największe browary to:
- Super Bock (Porto)
- Sagres (Lizbona)
Super Bock jest szczególnie popularny w północnej części kraju, a Sagres na południu. Obie marki mają swoje korzenie w pierwszej połowie XX wieku.
Portugalia, podobnie jak Hiszpania, dopiero w ostatnich dekadach zaczęła rozwijać piwowarstwo rzemieślnicze, a lokalne kraftowe browary zyskują na znaczeniu, szczególnie w Lizbonie i Porto.
Kuchnia portugalska
W kuchni portugalskiej ryby i owoce morza odgrywają ogromną rolę, a dorsz (bacalhau) jest wręcz symbolem narodowym. Istnieje powiedzenie, że w Portugalii jest 365 przepisów na bacalhau – po jednym na każdy dzień roku. A tak naprawdę jest ich jeszcze więcej!
Kilka klasycznych dań z ryb i owoców morza w Portugalii
- Bacalhau à Brás – to właśnie ta jajecznica z dorszem! Dokładniej, to smażony dorsz z jajkiem i ziemniakami. Dorsz jest wcześniej namaczany (bo tradycyjnie używa się solonego), następnie podsmażany z cebulą, cienko krojonymi ziemniakami i mieszany z jajkiem. Całość posypuje się pietruszką i oliwkami.
- Sardinhas assadas – grillowane sardynki, klasyczne letnie danie, zwłaszcza na święto św. Antoniego w Lizbonie.
- Arroz de Marisco – coś w rodzaju portugalskiego risotto, ale z owocami morza – krewetkami, małżami, krabami.
- Polvo à Lagareiro – ośmiornica pieczona z oliwą, ziemniakami i czosnkiem.
- Amêijoas à Bulhão Pato – małże w sosie z białego wina, czosnku, oliwy i kolendry.
Portugalczycy rzeczywiście potrafią dodać ryby niemal do wszystkiego – nawet do jajecznicy!